Patarimai sau

Prieš Naujus Metus svarsčiau, ką reiktų pa(si)žadėti, kokius tikslus užsibrėžti, kaip leisti 2015-uosius, kad jų pabaigoje būčiau patenkintas tiek savimi, tiek rezultatais.
Buvo ir sąrašas su blogais įpročiais, kurių norėčiau atsikratyti. Visa tai dar prieš vidurnaktį sudegė... ir išskrido pelenais... Tačiau nutariau padaryti viešą atmintinę, kuri galbūt pravers ir dar kažkam iš mano blog skaitytojų. Jeigu taip nutiktų, paskirkite minutę-kitą savo brangaus laiko brūkštelti komentarą, būsiu dėkingas.

Žinoma, čia neatskleisiu jokios paslapties, neparašysiu nieko naujo — tiesiog pabandysiu į krūvą surinkti iš įvairių šaltinių (galbūt bus sunku patikėti, bet ir iš Holivudo filmų) gautus patarimus bei išmintį.

1. Rūpinkis sveikata

Anksčiau nesuprasdavau, kodėl iš šono jauniems ir sveikiems žmonėms artimieji, draugai ar bičiuliai linki sveikatos. Tada ir patarimai sveikiau maitintis, atitinkamai ilsėtis bei daugiau mankštintis pro ausis praeidavo. Bet kuo toliau, tuo aiškiau suvokiu, kad reikia rūpintis sveikata. Ir tai daryti ČIA IR DABAR. Juk organizmas nesubyra per vieną dieną "nei iš šio, nei iš to". Ir ligos neatsiranda "iš niekur", tiesa?

Nenoriu nei širdies smūgio, nei gydytis nuo sunkiai pagydomos ligos, kad galėčiau pasakyti: "Jei būčiau žinojęs, galėjau sveikiau maitintis, daugiau judėti ir labiau rūpintis kokybišku poilsiu. Bet nepagalvojau apie tai, nes nesijaučiau blogai."
"Sveikata yra tikrasis turtas, o ne aukso ar sidabro gabalėliai." — Mahatma Gandhi

2. Pamalonink save

Aš žinau, ką pagalvojote prieš akimirką. Galbūt antraštė skamba keistai ar grubiai, bet privalome save mylėti, jei norime būti mylimi ir laimingi. Taip galvoti verčia daug stulbinančią karjerą padariusių žmonių, kurie savo viešose išpažintyse prisipažino, jog norėtų atsukti laiką atgal tam, kad galėtų skirti daugiau dėmesio sau bei artimiems žmonėms. Iki 30-ies labai daug savęs atidaviau karjerai. Dabar taip "nebeskrajoju" ir nebesvajoju. Todėl vietoj įprastų viršvalandžių kartais labiau norisi pabūti "su savimi" ir veikti tai, kas patinka bei džiugina širdį.

Gyvenimas trumpas ir sudėtingas — jei nepamilsi savęs šiandien, vėliau tai padaryti gali būti itin sunku.
"Pirmiausia, turi mylėti save. Privalai sutarti su savimi, norėdamas sutarti su kitais." — Jennifer Lopez

3. Tobulėk

Atrodo, kad šis procesas yra nenutrūkstantis. Namai, lopšelis, darželis, mokykla. Kiek daug išmokstame per pirmuosius 18 gyvenimo metų? Toliau taip pat turėtų būti žinių bagažo didinimas — kas specialybės mokosi, kas aukštąjį mokslą kremta, o kas į darbo rinką tiesiai nerti bando. Bet kuriuo atveju — seka naujos patirtys ir pažintys, plečiasi akiratis bei didėja supratimas. Tačiau dauguma žmonių nustoja augti kaip asmenybės būdami dvidešimties. O trisdešimtmečiai yra per daug užsiėmę, kad galvotų apie asmeninį tobulėjimą. Nemanau, kad yra universali formulė, ką ir kaip reiktų daryti, jog be geros fizinės būsenos žmogus galėtų pasigirti ir atitinkamai išlavintu mąstymu. Kiekvienas randa sau tinkamą būdą. Vieni renkasi seminarus bei mokymus, kiti nuolat keliauja (ar net gyvena) svetimose šalyse, treti bando medituoti, kažkas skaito knygas, o labiau socialūs dalyvauja "protmūšiuose"...
"Geriausia jauno žmogaus investicija yra mokymasis ir tobulėjimas. Pinigai ateina ir išeina. Žmonės ateina ir išeina. Bet tai, ką išmoksti lieka visam gyvenimui." — Warren Buffett
Nežinau, kur pasigavau šią auksinę mintį, bet jau kurį laiką stengiuosi būti geresniu žmogumi, vyru, tėvu, kolega, t.y. siekiu tobulėti kaip individas visose srityse.

4. Būk geras tiems, kurie tau rūpi

Visų pirma, ko gero, kiekvienam reikia atsirinkti, kas yra kas. Kartais tai išgryninti padeda laikas, kartais katalizatoriumi tampa tam tikra ribinė situacija. Kuomet nusipaišome ribas, ką ir kiek įsileisime į savo gyvenimą, turime aiškesnį vaizdą kaip su kuo elgtis. Turiu prisipažinti, kad man pačiam dar kartais sunku deramai elgtis su tais, kuriems esu labai dėkingas. Dar tik mokausi skirti laiko, parodyti dėmesį ir reikšti jausmus.

5. Neskirk laiko tiems, kurie to neverti

Prieš tai buvusį patarimą papildantis teiginys. Kuomet pasirūpini sveikata, savimi ir artimiausiais, turi nuspręsti, kas padės išlikti "teisingame kelyje". Manau, jog visi suvokia, kad neprivalo skirti laiko bei energijos tiems, kurie to nenusipelnė. Tiems, kurie suteikė neigiamų emocijų. Tačiau dėl vienų ar kitų priežasčių vis tiek išlaiko santykius.

Žinoma, XXI amžius diktuoja nežmonišką tempą, todėl kartais esame priversti neskirti laiko net ir tiems, kurie to verti. Stengiuosi bendrauti su žmonėmis, kurie vertina ir priima mane tokį, koks esu, tačiau ne visada randu laiko buvusiems kolegoms, bičiuliams ar studijų laikų draugams. O turėčiau, nes jų dėka esu toks, koks esu. Nemažai smagių akimirkų praleista, nemažai pamatyta bei patirta.

Praėjusiais metais, supratau, jog sutikti "teisingus" žmones bei užmegzti tvirtą draugystę tampa vis sudėtingiau...

6. Pradėk kaupti senatvei

Keista? Prieš kelerius metus man pačiam toks patarimas buvo svetimas. Bet kuo toliau, tuo labiau norisi suprojektuoti orią senatvę. Nepatinka, kas kalbama ir vyksta Lietuvoje. SoDra turimo potencialo man nepakanka. Žinoma, prieš pradedant ženklesnes sumas atidėti senatvei, reikia padengti iš banko paimtą būsto paskolą.

Kalbant apie investicijas, tai vienas iš patikusių patarimų, kurį pastaruoju metu perskaičiau buvo "neinvestuok į dalykus, kurių nesupranti".

7. Susikoncentruok

Kompromisas. Tai žodis, kuris labai dažnu atveju tinka apibūdinant mūsų gyvenimus. Negalime turėti visko — tenka aukoti vieną, kad gautum kitą. Ir reikia su tuo susitaikyti. Būdami paaugliai mes turime daug svajonių. Deramai nevertiname laiko. Ne visada galime priimti tinkamus sprendimus. Atrodo, kad darysime karjerą, kursime šeimą, sportuosime, kolekcionuosime, investuosime, o galbūt turėsime nuosavą verslą. Tačiau aprėpti daug skirtingų sričių ir viską daryti gerai yra sudėtinga. Kažkuri veikla pareikalauja daugiau dėmesio ir/ar energijos. Taigi scenarijus paprastas: arba susikoncentruojame ties dviem-trim sritimis ir tai darome gerai, arba "išsibarstome" ir po kurio laiko savęs klausiame, kodėl kažkas deramai nepavyksta.

Kelios asmeninės patirtys privertė susitaikyti, kad visko padaryti tobulai ar labai gerai nesigauna. Reikia daug pasiaukojimo, norinti pasiekti ypatingų rezultatų vienoje srityje. Asmeniškai man prireikė kelerių metų, kad suprasčiau, ką moku daryti gerai ir kas teikia didžiausią malonumą.

8. Protingai rizikuok

Čia puikiai tinka ir "geriau pabandyti bei nusivilti negu visą gyvenimą gailėtis, kad nepabandei". Nereikia bijoti kažko prarasti — gyvenimas pilnas natūralių netekčių. Tačiau papildomos baimės neturėtų varžyti kasdien. Nerimas gali tapti labai žalinga varomąja jėga. Tai veikia ne tik įvaizdį bei karjerą, bet ir asmeninius santykius. Nereikia bijoti pokalbių, nereikia bijoti to, ką apie jus galvoja kiti. Negatyvios mintys bei mąstymas, kad kažkas gali nepavykti dažniausiai "virsta kūnu". Niekas tiksliai nežino, koks bus rezultatas. Galima tik spėlioti.

Visi turime planus ir lūkesčius. Ir dažnu atveju po kurio laiko (bent jau tyliai sau) pripažįstame, kad buvo galima pabandyti rizikuoti daugiau.
"Prie kranto laivas visada saugus, tačiau jis ne tam statomas." — Albert Einstein

9. Nesitikėk visko suplanuoti

Mokslininkams darosi vis sunkiau suplanuoti, kas bus po poros ar trejų metų. Manau, jog asmeninį gyvenimą ar karjerą suprojektuoti penkiems metams prie šiuolaikinio tempo yra praktiškai neįmanoma. Tai gal reikia nustoti bandyti tai padaryti?.. Nemanau, jog žinau, kas bus ateityje, kadangi kelis kartus teko nusivilti net ir turint stiprų įsitikinimą. Nustojau pergyventi dėl to, kas vyksta, nes viskas anksčiau ar vėliau keičiasi (ir baigiasi). Neverta pergyventi dėl to, ko negalime pakeisti. Galiu bandyti pasiekti kažką, bet nenoriu pergyventi dėl to, ko neturiu.

Dabar smegenyse intensyviai gromuliuojame tai, kas po 10 ar 20 metų nebeturės tokios reikšmės. Ir tai normalu. Tiesiog reikia pabandyti nevertinti tam tikrų dalykų taip rimtai. Aš to dar tik mokausi. Kodėl man tai kelia nerimą? Todėl, kad mėgstu pastovumą ir saugumą. Tačiau ateina suvokimas, jog viskas nuolat kinta. Ir tada nusišypsau, tardamas "Gyvenimas yra gražus".

10. Investuok į šeimą

Su kiekvienais metais vis labiau vertinu šeimą. Atrodo, kad su tam tikra asmenine patirtimi ir branda ateina supratimas. Norisi palaikyti gražius santykius ir prisiminti tik teigiamus dalykus. Tik tapęs tėvu geriau supratau tam tikras tiesas. Svarstau, kaip mano tėvų auklėjimas formavo mane kaip asmenybę. Tuo pačiu bandau kurti geras sąlygas bei prisidėti prie savo šeimos tradicijų atsiradimo. 

Neturintiems vaikų, turbūt atrodo, jog nėra "tinkamo meto", kadangi sunku įsivaizduoti, ką tai reiškia, kol nesulauki. Su žmona sulaukę pirmagimės, kurį laiką sakėme, jog esame dideli savanaudžiai ir per daug mylime savo poilsį (ramų miegą), kad svarstytume apie antrą. Tačiau dabar jau suprantame, kiek daug džiaugsmo suteikia vaikas. Iš vienos pusės, tai yra sekinantis iššūkis. Iš kitos — daug teigiamų emocijų duodanti patirtis, į kurią reikia investuoti. Neduodamas negali gauti. O gauti mes norime visi...
"Šeima yra pats svarbiausias dalykas pasaulyje" — princess Diana 

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

GUKPT Luton 2022

Polish Poker Winter Cup - 2024

Planus koreguojantis COVID-19