Scrum: kas, kam ir kaip?

Prieš daugiau nei metus išgirdau naują "keiksmažodį". Nesigilinau, kas tai ir su kuo valgoma, nes "nelabai" mane lietė.

Iš girdėtų nuotrupų supratau, jog tai kažkokia IT metodologija. Tačiau kuo dažniau tą žodį girdėjau, tuo didesnis noras kilo labiau susipažinti ir suprasti. Apibrėžimas "nurovė stogą". Scrum – tai sistema, kurios rėmuose žmonės gali spręsti sudėtingas kintančias problemas, tuo pačiu produktyviai ir kūrybingai pateikiant aukščiausios vertės produktus. Skamba kaip vaistai verslui nuo visų ligų!

Žodžiu, šita mistika mane dar labiau sudomino. Ir kuomet išgirdau, jog savo kolektyve turėsime Scrum meistrą, su nekantrumu laukiau dienos, kai man praktikas vaizdžiai paaiškins, kas per pramanas tai yra, kaip taisyklingai ir kodėl reikia šitą reikalą naudoti bei kokie galimi šalutiniai poveikiai. Ir šventė į mano kiemą atėjo greičiau nei tikėjausi - sulaukiau kvietimo į prezentaciją ("Scrum: why & how?"). Tie, kas mintyse klausia, kodėl pavadinimas angliškas, tai atsakysiu, jog prezentacija buvo vedama rusų kalba, tačiau komentarai iliustracijose ir kiwi tekstai skaidrėse buvo angliški. Tiesiog kolektyvas margas - taip reikia.


Vienoje iš skaidrių buvo daug kam puikiai pažįstama iliustracija.
Kelintą kartą šį paveikslėlį "iš naujo" beatrasčiau, vis tiek šypsausi. Nežinau, kas jo autorius, kurioje sferoje dirba, bet velniškai taikliai supiešė. Ir ši iliustracija atskleidžia, kodėl reikalinga procesų sistema, kuri būti naudojama valdyti produktų kūrimą.

Nelendant per daug į tai, kokie step-by-step žingsniai būtini, kokios tradicijos bei taisyklės reikalingos, supratau tiek, jog Scrum meistras privalo užtikrinti, kad sistema būtų visiems vienodai suprantama ir tinkamai naudojama.
Scrum meistras padeda produkto šeimininkui ir vystymo komandai skirtingais būdais. Yra ilgas sąrašas, ką ir kaip daro bei kokias naudas teikia, bet man įdomiau buvo, kaip padeda organizacijai. Skaitau tą sąrašą ir suprantu, jog iš esmės viskas sukasi apie sistemos pristatymą, pritaikymą bei efektyvumo didinimą. Ir iškart nesuprantu, ar čia mažai, ar labai daug. Turbūt viskas priklauso nuo požiūrio taško, brandos ir lūkesčių. Juk bet koks rezultatas gali būti traktuojamas skirtingai. Priklausomai nuo patirties, keliamų tikslų bei objektyvaus aplinkybių vertinimo. Taip ir čia. Vieni nematys naudos, siti atras kitokį sprendimą, treti teigs, jog tikėjosi daugiau.

Bet labiausiai man patiko manifestas! Kuriame sakoma, jog teiginiai dešinėje svarbūs, tačiau labiau vertinami kairėje. Taigi kur sutelktas dėmesys, ką reikia vertinti?
Žmones ir jų bendravimą labiau nei procesus ir įrankius.
Veikiančią programinę įrangą labiau nei išsamią dokumentaciją.
Bendradarbiavimą su klientu labiau nei derybas dėl kontraktų.
Reagavimą į pokyčius labiau nei plano vykdymą.

Iš jų išplaukia išvada, jog Scrum komandos modelis sukurtas optimizuoti lankstumą, kūrybingumą ir produktyvumą. Aleliuja!

Šita gražia nata ir noriu pabaigti pamoką-priminimą sau. O jei įdomu buvo ir Jums, paspauskit nykštį ar komentarą išspauskit.

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

GUKPT Luton 2022

Polish Poker Winter Cup - 2024

Planus koreguojantis COVID-19