Apie 3K ir antis, esminius skirtumus bei SMART

Būna tokių dalykų, kurie neduoda ramybės. Kartais tai trukdo deramai pailsėti. Tiesiog neišlenda iš galvos.

Bet būna ir tokių, kurie nuolat maloniai kutena smegenis. Kartais net norisi garsiai apie juos kalbėti kasdien, kad tik ilgiau tas efektas išliktų. Taip jau kurį laiką jaučiuosi po Sauliaus Jovaišo seminaro "Efektyvus valdymas".

Kasdien natūraliai (arba dirbtinai) ištraukiu kažkokią mintį iš to, ką išgirdau ir dalinuosi su kolegomis. O praėjusį savaitgalį šituo gėriu kažkiek pasidalinau su draugais ne iš darbo aplinkos. Kadangi tai buvo psichologiją ir elgesio modelius iliustruojantys trumpi video, sulaukiau klausimų, ką dar rodė, ką ir kaip pasakojo bei kokias rekomendacijas pateikė.

Pagalvojęs, kad ir pačiam ateityje bus įdomu dar ir dar kartą "senas tiesas" prisiminti, o ir kitiems gal pasirodys įdomu, prisėdau suguldyti išgirstų minčių bei pridėti savo pamąstymų bei tuos puikius vaizdelius.

3K pavadinime yra Kiekybė, Kokybė ir Kryptis. Klasikiniame variante šios trys K labiausiai tinkamos pardavimų skyriui, tačiau šios formulės adaptacija tinkama ir vadovavime. Šiais laikais dinamiškoje verslo aplinkoje itin daug lemia pastangų kiekis (kiek padaroma skambučių ar susitikimų, kiek pasiūlymų pateikiama). Kryptis – kur ieškoma verslo galimybių, kur nukreipiami esami darbuotojai. Kokybė – kaip tai daroma, kokie įgūdžiai naudojami, kaip bendraujama, kokie klausimai užduodami, kaip formuluojami tikslai, kaip motyvuojama komanda.

Darkart buvo akcentuota tiesioginių kontaktų svarba. Kaip ūkininkas kasdien apeina savo gyvulėlius ir vieną pakaso, kitą paglosto, trečiam skanėstą paduoda, taip ir geras vadovas turi rasti laiko skirti dėmesio savo darbuotojams. Personalo parinkimo ir valdymo ekspertas Saulius sako, kad tai būtina. Na, kad ir kaip juokingai tai beskambėtų, bet taip autoritetas parodomas.

Iš naujo atradau santykius. Tiksliau, būdus, kokie jie. Santykiuose galima būti. Taip pat juos turėti arba kurti. Ir skirtumas yra milžiniškas. Turbūt nereikia aiškinti, jog prasmingiausi ir vertingiausi santykiai yra tie, kur yra abipusė pagarba bei noras kurti juos ir puoselėti. Tačiau versle neišvengiamai bus situacijų, kuomet dėl istoriškai susiklosčiusių aplinkybių tiesiog būsime tam tikrame santykyje (su partneriu ar klientu) ar turėsime tam tikrus santykius (pavaldiniu ar vadovu).

Tokio pat didumo praraja yra ir tarp tų, kurie orientuoti į rezultatą ir procesą. Vieni į ofisą ateina, kad padarytų (20%), kiti - kad darytų (60%). Dar yra kenksmingi PPŠ (17%), t.y. potencialūs problemų šaltiniai ir griovėjai (3%).

S.Jovaišas ne kartą pakartojo, jog reikia parodyti, kad rūpiniesi, tik taip galima tapti autoritetu. Pavaldiniai stebi nuolat. Kuomet rodomas tinkamas pavyzdys, juo sekama.
Toks paprastas, atrodo, nieko neišsiskiriantis buitinis vaizdelis. Tačiau stebint įdėmiai ir analizuojant, galima identifikuoti ir šiuo video iliustruoti nemažai psichologijos elementų. Ir tikiu, jog skirtingi žmonės čia gali išvysti skirtingus dalykus. Mokymas. Tikslo siekimas. Bandymas neatsilikti. Psichologinis spaudimas. Diskomfortas.

Nors diskriminaciją čia įžvelgti sunku, bet pereidamas prie kito vaizdelio, norėčiau pateikti pavyzdį apie tai. Kovo pabaigoje futbolo pasaulį pasiekė žinia, jog penkios JAV futbolo žvaigždės (Alex Morgan, Carli Lloyd, Megan Rapinoe, Becky Sauerbrunn ir Hope Solo) padavė į teismą šalies futbolo federaciją dėl atlyginimų skirtumo tarp vyrų ir moterų. Futbolininkės skundžiasi, kad už tą patį darbą bei kur kas didesnius pasiekimus futbolo pasaulyje, federacija joms moka kur kas mažiau nei vyrams. Anot ESPN, moterų rinktinė 2015 metais futbolo federacijai sugeneravo 20 milijonų JAV dolerių daugiau nei vyrų. Vis dėlto atlygio skirtumai tarp vyrų ir moterų yra didžiuliai.
Pasaulio pirmenybės laimėjusi moterų rinktinė gavo 2 milijonus dolerių, kai vyrai už 2014 metų čempionatą Brazilijoje gavo net 9 milijonus dolerių, nors laimėjo tik vieną susitikimą iš keturių.
 Palaikymą moterų komandai jau išreiškė ir JAV futbolo žvaigždės vyrai (Timas Howardas ir Landonas Donovanas). O tai turbūt reiškia, kad netiesiogiai pasisakoma už vienodą motyvaciją. Kalbant apie šį aspektą, ugdančiojo vadovavimo konsultantas teigė, kad labai svarbu vienodai motyvuoti. Siūlau pažiūrėti mums rodytą primityvaus eksperimento vaizdelį, kuris iliustruoja, kas būna, kai už tokį patį elgesį skiriamas skirtingas atlygis.

Atlygis tiesiogiai priklauso nuo rezultato. Dažniausiai (bet kokio tipo) motyvacinė sistema yra susieta su konkrečių užduočių įgyvendinimu. Tikslai naudojami tam, kad galėtume nustatyti, ką reikia pasiekti per konkretų laikotarpį. Tyrėjų ir verslo lyderių patogumui įvairių rūšių tikslai yra diferencijuojami. Tikslai gali būti strateginiai, taktiniai, pagrindiniai, šalutiniai, našumo ir t.t.
Tikslai dažnai parodo, kaip yra paskirstyti bendrieji organizacijos ketinimai. Tam gali būti naudojamas tikslų ir priemonių hierarchijos modelis, kuris yra pagrįstas tuo, kad priemonės yra viename, o tikslas – kitame lygyje.
Versle (kaip ir gyvenime) labai svarbu tinkamai suformuluoti tikslai. Visame pasaulyje žinoma SMART metodika (angl. specific, measurable, achievable, relevant, timely), kurioje užkoduoti penki svarbiausi tikslų formulavimo reikalavimai.

1) tikslas turi būti konkretus (specific), nes galima įgyvendinti tik tokius. Tam, kad suformuluotumėte tokį tikslą, užduokite svarbiausius klausimus: ką norite pasiekti, kaip, kada, kas dalyvaus, ko man reikės norint pasiekti tikslą, kodėl ketinu tai daryti;
2) tikslas turi būti išmatuojamas (measurable), nes tik taip galėsite pastebėti teigiamą pokytį ir nustatyti, ar pasiekėte tikslą. Taigi keldami tikslus, numatykite rodiklius, pagal kuriuos vertinsite progresą;
3) tikslas turi būti realistiškas (achievable), t. y. jūs turite tikėti, kad šį tikslą galite pasiekti. Tikslas turi būti gana ambicingas, kad skatintų jo siekti, tačiau kartu – įmanomas, nes kitaip nebūsite suinteresuoti imtis veiksmų;
4) tikslas turi būti prasmingas (relevant), nes tik tada stengsitės juos įgyvendinti;
5) nustatytas tikslo įgyvendinimo laikas (timely), nes kitaip neskubėsite jo įgyvendinti.


Sėkmės visiems užsibrėžiant bei siekiant savo tikslų!

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

GUKPT Luton 2022

Polish Poker Winter Cup - 2024

Planus koreguojantis COVID-19